SES TASARIMI

PROGRAMA İLİKŞİN AÇIKLAMALAR :

DERSİN TANIMI ; Bu program, öğrencilerin profesyonel olarak ses tasarımını, sinema, televizyon, video oyunları ve internet ortamında bütünleştirmeyi sağlamayı amaçlıyor. Bu programda öğrenciler, gelişmiş ses tasarım tekniklerini öğrenip büyük ölçekli bir ses / görsel medya projelerinde yaşayacabilecekleri muhtemel zorlukların üstesinden gelmek için yeterli bilgi birikiminiz kazanacaklardır. Görüntü ile sesin senkronizasyonu, ses efektleri oluşturma, alan ve konum ses kayıdı, ADR kayıt ve düzenleme, foley kayıt ve düzenleme, müzik yaratma, ses sentezleme metodlarını inceleyecekler.

Bir yıl süren bu program dijital ortamda görsel medya için ses tasarımına gerekli donanım ve yazılım araçlarını, dijital ses tasarımının temellerini öğrencilere tanıtmak, yaratıcı ve Görsel Medya için Ses Tasarımına uygun teknolojiyi kullanmak için temel araçları kullanmayı öğretmeyi amaçlar.

Dönem boyunca öğrencilerin katkılarıyla genişleyecek açık bir ses kütüphaneside öğrencilerin kullanımına açılacak. Programa katılan öğrenciler projelerinde bu açık ses kütüphanesinden yararlanabilecekler.

“Ses Tasarım” programı öğrencileri detaylı ve estetik karar verme yetisine sahip olacak şekilde hazırlanıp, küçük ölçekli bağımsız film ve belgesellerden büyük bütçeli uzun metrajlı film ve video oyunların ses tasarımını yapabilir bir donanimla dersi tamamlamış olmaları amaçlanıyor. Digtal ses teknolojilerinin tarih bilgisine sahip, ses kayıt, edit ve sentezleme teknikleri konularına hakim bir şekilde programı tamamlamaları amaçlanır.

PROGRAM ÖZETİ ;

    * Ses Tasarımı nedir ?

    * İşitsel ve görsel kültür. (Akustik ekoloji, organizmalar ve çevreleri arasındaki ilişki, sosyal toplum ve ses, duymak, dinlemek, pasif duyum ve aktif dinleme. Dinleme bilincinin geliştirilmesi, Ses atmosferinin psikolojideki rolü ve insan davranışları üzerindeki etkisi)

    * Dijital kayıt ilkeleri( Kayıt formatları, Uygulamalar, DSP (Dijital sinyal işleme, PureData, Reaktor, Ableton Algoritmik kompozisyonlar, Dijital enstrümanlar)

    * Ses sentezleme ilkeleri (Ses yapısı, ses üretimi, PureData ile, FM Syntesis, Sampling, ve granular ses sentezleme modelleme )

    * Ses kayıt ve düzenleme (Kayıt cihazları mikrofonlar ve özellikleri, Foley, Dilalog kayıtları ADR , eşitleme ve uygulama efektleri)

    * Pure Data (Digital ses Sentezi ve Kayıt)

    * Reaktor (Digital ses Tasarımı ve Kayıt )

    * Ses Efektleri ( dopper efekt, organik, mekanik ve dokusal ses efektleri oluşturma)

    * Ses tasarımının görüntü ile senkronizsayonu

    * Ses atmosferi ve kompozisyon ilkerleri.

    * Çevresel ses oluşturma

    * Görsel materyal ve ses ihtiyaçların belirlenmesi

    * Proje koordinasyonu ve ortak üretim süreci