Stüdyo Sözlüğü

Bu bölümde stüdyomuzda sıklıkla kullandığımız terimlerin açıklamalarını bulabilirsiniz.

Voice Over

Seslendirmek. Genellikle bir görüntü üzerinde görünmeyen anlatıcı sesidir. Herhangi bir radyo yayınındaki anlatıcı seside voice-over içine alabiliriz.

Dublaj

Yabancı herhangi bir dildeki seslendirmeyi çevirerek yeniden seslendirme

Kanal Kayıt Nedir

Şarkıda kaç adet enstrüman varsa müzisyenler kayda tek tek girerler ve her müzisyenin kaydı ayrı yapılır.

Ses

Titreşen cisimlerin etkisiyle meydana gelen dalgaların işitme organı üzerinde yarattığı duyum. Ayrıca bkz. Ses dalgaları.

Ses basınç seviyesi

Ses dalgalarının belli bir alanda yarattığı basıncın seviyesi; pascal (pa) ya da dyne/cm2 birimleri ile ifade edilir.

Ses dalgaları

Titreşen cisimlerin etkisiyle meydana gelen dalgalar.

Ses post prodüksiyonu

Film ve video için ses post prodüksiyonu. İngilizcede audio post production ya da kısaca audio post olarak adlandırılır. Bu aşamada sette kaydedilen diyalog ve sesler stüdyoya getirilir, edit edilir, gerektiğinde bazı diyaloglar stüdyoda tekrar kaydedilir, ses efektleri ve müzik eklenir, son olarak da seslerin miksi yapılır. Tüm bu işler görüntüye senkron olarak gerçekleştirilir. Ayrıca bkz. Post prodüksiyon.

Ses rengi

Tını.

Sesin hızı

Ses dalgalarının yayılım hızı hava içinde 21¬∞C sıcaklıkta saniyede yaklaşık 344 metredir. Ses hızı için birim olarak metre/saniye kullanıldığında sıcaklık °C cinsinden; birim olarak feet/saniye kullanıldığında ise sıcaklık Fahrenheit (°F) cinsinden alınır. Feet/saniye birimi kullanılırken ses hızı ortalama 1130 feet/saniye olarak kabul edilir. Ses dalgalarının yayılım hızı bulunulan ortama göre değişir. Ses dalgaları, sıvı ve katılarda havada olduğundan daha hızlı yol alır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir